Zsemle édesburgonyából


Zseniális zsemlék édesburgonyából. Időigényesnek tűnik mert az édesburgonyát is sütni kell, aztán még a kész tésztát is. Viszont az előkészületek csak pár percet vesz igénybe. Csupán 4 összetevős egyszerű házi zsemle. Az édesburgonyának köszönhetően pedig nagyon egészséges, cukorbetegek is bátran ehetik. Diétába is könnyen beilleszthető. Ez a mennyiség 2 adag. Egy adag pedig 416kcal, viszont a magas rost tartalma miatt nagyon hosszú időre eltelít.

Összetevők :

  • 200g édesburgonya
  • 200g teljeskiőrlésű tönkölyliszt (vagy sima liszt is jó, de működik rizsliszttel is)
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál sütőpor

Elkészítés :

Az édesburgonyát héjastól betesszük az előmelegített sütőbe és 175 fokon kb. 40-50 perc alatt megsütjük. Az hogy milyen hamar sül meg a méretétől függ, így érdemes kisebb szemeket választani, lehetőleg egyforma méretűt.

Miután megsült kicsit hagyjuk hűlni. Egy villa vagy botmixer segítségével pürésítsük. Mérjünk ki belőle 200g-ot. Ehhez adjuk hozzá a 200g lisztet, sót és sütőport.

Osszuk 4 egyforma részre, formáljunk gömböt. A tetejét pici vízzel vagy növényi tejjel megkenve szórhatunk rá magvakat is. Például: szezám, len, chia.

Helyezzük sütőlapra és 175 fokon 30-40percig süssük. Mikor már kissé barnul elkészült. Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.

 

Nagyon finom házi hamburgert is lehet belőle készíteni. Akár hagyományos húspogácsával szereted, halból vagy zöldségből készítenéd remekül passzol hozzá.

Íme az én cukkinis házi hambim 🙂

 

Ha tetszett meg is oszthatod!

Hasonló receptek
Vegán majonéz

2021 július 12.

Kókuszgolyó

2021 június 9.

Zsemle édesburgonyából

2021 április 21.

Marcipánnal töltött mákgolyók

2021 április 6.

BonBon

2021 március 15.

Legnépszerübb
Hírdetés