Tonhalfasírt


Tudom, hogy a legtöbb helyen kiemelten fontosnak tartják a mennyiségi halfogyasztást, hisz kitűnő omega3-zsírsavforrás. De mi van azokkal, mint én is akik nem szeretjük a halat? Szerencsére az Omega3-t lehet pótolni növényi alapanyagokból is. Azonban ez a recept még a "halnemkedvelőknek" is ízleni fog.

Az Omega-3 zsírsavak fogyasztása kedvező hatással van az egészségre: egyebek mellett véd az öregedéstől, enyhíti a gyulladásos állapotokat, erősíti az immunrendszert, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, jót tesz a bőrnek és támogatja az antidepresszáns szerek hatékonyságát.

Az omega-3 zsírsavak három alapvető típusát különböztetjük meg, ezek az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA) és az alfa-linolénsav (ALA). Az EPA és DHA pótlására a halak a legjobb választás, míg az AHA növényi eredű táplálékokban fellelhető. Azonban a szervezetünk képes arra, hogy bármely forrásból is származik az Omega3 képes azt hasznosítani.

Ételek, amelyekben sok az omega-3 zsírsav

Halfélék: 

  • Pisztráng
  • Tonhal
  • Szardella
  • Lazac
  • Makréla
  • Hering
  • Szardínia
  • Busa

Olajos magvak:

  • Dió (dióolaj)
  • Pekándió
  • Mandula (mandulaolaj)
  • Repceolaj
  • Lenmagolaj

Zöldségek:

Mivel ezeket a létfontosságú zsiradékokat az emberi szerezet nem képes előállítani, a táplálkozás során kell gondoskodnunk a bevitelükről.

 

Összetevők :

  • Tonhalkonzerv (4*80g vizes alapú)
  • 2db tojás
  • zabkorpa (amennyit felvesz, kb.60-80g)
  • só, bors *
  • tk. zsemlemorzsa ( a forgatáshoz)
  • kókuszolaj vagy olivaolaj

* opcionálisan lehet halfűszerkeveréket is használni, de tehetsz bele apróra vágott snidlinget, medvehagymát, újhagymát, kápiapaprikát is.

Elkészítés :

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

2. A tonhalkonzerveket lecsöpögtetjük. Kissé kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb víz maradjon benne.

3. Egy nagyobb tálban összekeverjük a hozzávalókat.

4. Kezünkkel  gömböt formázunk, melyeket zsemlemorzsában megforgatunk.

5. A fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd kevés olajjal megspricceljük.

6. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük; ha szükséges, félidőben megforgatjuk a fasírtokat.

Ha tetszett meg is oszthatod!

Hasonló receptek
Tonhalfasírt

2020 augusztus 31.

Cukkínifasírt

2020 augusztus 10.

Káposztafasírt

2020 július 15.

Halfasírt

2019 május 3.

Fasírt sütőben sütve

2019 április 14.

Legnépszerübb
Hírdetés