A túrós pite nálunk nagy kedvenc volt, míg el nem hagytuk a tejtermékeket. A köles szuper jó alternatívája tud lenni a túrónak. Azonban most valami olyat kerestem ami gyorsabb megoldás mint a köles. Mivel a kölest érdemes előáztatni, majd megfőzni és csak utána lehet felhasználni (vagy fermentálva ami szintén nem 2perc, de szuper finom és egészséges) Na szóval gyors megoldást kerestem, és a hűtőben lapult 2 csomag natúr tofu amit akciósan vettem ezért fel kellett használni minél előbb. Így született meg a tofupite. Egyszerű, gyors, gluténmentes, vegán.
Összetevők :
Pite tészta
-
35dkg rizsliszt
-
25dkg
rama margarin (nagyon hideg, kockákra vágva)
-
-
1 teáskanál eritrit
-
4 ek víz (jéghideg)
Töltelék
- 600g natúr tofu
- kb.2dl szójatej
- 1db bio citrom héja és leve
- 1 kávéskanál vaníliaőrlemény
- 5 evőkanál eritrit vagy más édesítő
- kajszibaracklekvár
Elkészítés :
- A tésztához egy nagy tálban a lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd hozzáadjuk a margarint. Alaposan összedolgozzuk, míg morzsa állagú keveréket kapunk. (Jó, hogyha a tésztában borsó nagyságú margarin darabkák maradnak.)
- Ezt követően elkezdjük adagolni evőkanalanként a hideg vizet. Akkor jó a tésztánk állaga, ha egy kis adag tésztát összenyomva összeáll. Abban az esetben, ha a tészta nem áll össze, tovább adagoljuk a vizet. Azonban a túl sok víztől a tészta kemény lehet.
- A morzsás állagú tésztát egy nyújtódeszkára öntjük, és egy gombócot formálunk belőle, arra figyelve, hogy a tésztát nem gyúrhatjuk. A tésztánk akkor lesz jó, ha apró margarin darabkák még látszódnak benne.
- A gombócot egy kis liszttel hintjük le, és folpackba tekerjük. Minimum 1 órát a hűtőbe pihentetjük.
- Ezután 2/3-ad részét kinyújtjuk és tepsibe tesszük. A maradék 1/3-ot kinyújtuk és felcsíkozzuk, majd a végén tesszük rá a tofus krémre.
- A krémhez a tofut és a szójatejet botmixerrel ledaráljuk, ha nem elég lágy tehetünk még tejet hozzá. Hasonló állagot kapjunk mint a krémtúró. Ezután mehet bele a citrom, édesítő, vaníliaőrlemény. A pitetésztára tesszük. A rácsosan ráhelyezett maradék pitetészta közé kajszibaracklekvárt kanalazunk.
- 170 fokos előmelegített sütőben alul-felül sütési funkció mellett 50percig sütjük.
Ha tetszett meg is oszthatod!