Gombapörkölt


A gomba nagyon tápláló és a legkönnyebben előállítható élelmiszerek egyike. Tehát nemcsak szuper egészséges, de környezetbarát is. Pörköltnek elkészítve pedig csúcsszuper.

A gomba számos kedvező élettani hatással rendelkezik:

A gombák többsége kiváló forrása a riboflavinnak, káliumnak, réznek, thiaminnak, niacinnak (B3-vitamin) és folsavnak. Ezek alapján joggal kerültek fel a szuperélelmiszerek közé a gombák és népszerűsége miatt kifejezetten a csiperkegomba.

A csiperke kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, potasszium (kalium)-és foszforforrás.

 


Összetevők :

  • 50dkg gomba (ízlés szerint vagy vegyes is lehet)
  • 2 fej lilahagyma
  • 1db paradicsom
  • 1db tv- paprika
  • pirospaprika
  • füstölt pirospaprika
  • 1dl vörösbor (vegán)
  • bors
  • petrezselyemzöld (lehet szárított is)
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 doboz növényi tejföl
  • 1 evőkanál rizsliszt

+ nokedlihez: 40dkg tk.tönkölyliszt, 1evőkanál csicseriborsóliszt, 1 kávéskanál só, 4dl víz

Elkészítés :

A lilahagymát apró kockára vágom, majd a kevés kókuszolajon fedő alatt puhára párolom. A gombákat megmosom és ha kisebb fejek négybe vágom. A paprikát kicsumázom és felkockázom. A paradicsomot is felkockázom.

A hagymára dobom a gombát, paprikát és paradicsomot. Felöntöm a vörösborral és annyi vízzel ami ellepi. Mehetnek a fűszerek, illetve ha szárított a petrezselyem az is most mehet bele. Takarékon kb.30 perc alatt készre főzöm. Ekkor a levéből merek ki egy edénybe. Hozzáteszem a tejfölt, a lisztet és simára keverem. Majd visszateszem a pörkölthöz. Megvárom míg felforr, majd azonnal elzárom.

 

A nokedlihez vizet forralok, összekeverem a hozzávalókat és nokedliszaggatón kiszaggatom. Mikor felforrt elzárom, leszűröm.

Ha tetszett meg is oszthatod!

Hasonló receptek
Vegán majonéz

2021 július 12.

Paradicsomos-gombás tészta

2021 június 9.

Kókuszgolyó

Zsemle édesburgonyából

2021 április 21.

Marcipánnal töltött mákgolyók

2021 április 6.

Legnépszerübb
Hírdetés