Édesburgonyafánk


Február. Farsang. Fánk szezon. Nem szerettem volna kihagyni a gyerekek miatt a fánk sütést idén, így kerestem olyan receptet ami azért tartalmaz egészséges hozzávalókat is. Így találtam rá az édesburgonya fánkra. Számomra megfelelő volt, hisz ha már zöldség van benn nem lehet olyan rossz. És valóban, mennyei finom, puha fánkgolyócskák lettek. Bő olajban sütöttem (kókuszolaj), de szerintem teljesen jól működhet sütőben sütve is.

Összetevők :

  • 200g édesburgonya (kb. 1db nagyobbacska)
  • 200g fehér tönkölyliszt (vagy gluténmentes lisztkeverék)
  • 16g insant élesztő
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • hempergetéshez: 2 evőkanál nádcukor+1 mokkáskanál fahéj
  • +olaj a sütéshez

Elkészítés :

Az édesburgonyát héjában, egészben 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük.

A fánktésztához a lehűlt édesburgonyát meghámozzuk, összetörjük, és kimérünk belőle 200 grammot. Egy tálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt, a nádcukrot, a sót és a fűszereket, belekeverjük az édesburgonyát, és kb 50 ml langyos vizet adunk hozzá, majd lefedve kelni hagyjuk egy bő fél órát.

A megkelt tésztát újra átkeverjük, aminek kicsit nyúlósnak kell maradnia, különben sütés közben szétreped.

Egy lábasban 140-150 fokosra melegítjük az olajat. A kezünket beolajozzuk (nagyon fontos), és kicsi, koktélparadicsom nagyságú golyókat formázunk a tésztából, amiket rögtön az olajba dobunk. 4-5 perc alatt készre, aranybarnára sütjük őket, majd egy szűrőkanállal papírtörlőre tesszük, lecsöpögtetjük. Ezután mehet a fahéjas cukorba, meghempergetjük, tálra tesszük és kajszibarack lekvárral tálaljuk.

 

Ha tetszett meg is oszthatod!

Hasonló receptek
Tejmentes tönkölylisztes kifli

2021 május 17.

Zsemle édesburgonyából

2021 április 21.

Farsangi fánk (vegán)

2021 február 22.

Édesburgonyafánk

2021 február 12.

Céklaburger

2021 február 11.

Legnépszerübb
Hírdetés