Farsangi fánk (vegán)
2021 február 22.
Imádom a hamburgert és szerettem volna elkészíteni egészséges változatban. A buci teljeskiőrlésű tönkölylisztből van, a "húspogácsa" pedig cékla, így kifejezetten magas a rosttartalma. Plusz még hozzá jön a sok zöldség amivel teletömöm. Egy kis mustár, erős pista, vegán majonéz és növényi sajttal felturbózva igazi ízorgia a végeredmény. Hosszú időnek tűnik az elkészítés, de valójában alig van vele munka. Az előkészítés 10 perc, a sütés kb. 20 perc, a kelesztés lesz egyszer 50-60 perc, és még egyszer 30-40 perc. Így jön ki a kb. 2 óra a bucinál, míg a céklapogácsa 5perc előkészület, 20perc pihi és 10 perc kisütni.
Összetevők :
Hamburgerbucihoz:
Cékla “húspogácsa”:
Elkészítés :
Hamburgerbuci:
A növényi tejet langyosítsuk fel, így könnyebben megkel majd a tészta. Azt imádom az instant élesztőben hogy mehet azonnal a liszthez.
Így mindent egy tálba mérünk, alaposan összegyúrjuk, majd félre tesszük kelni 60 percig.
Kelesztés után átgyúrjuk és 4 vagy ha óriás bucikat szeretnénk 2-be osszuk. Gombócokat formálunk és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. Letakarjuk és további 30 percig percig kelesztjük.
Ha letelt az idő, a tetejüket megkenjük pici vízzel elkevert cukormentes ketchuppel és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Cékla “húspogácsa”:
A céklát, a vöröshagymát és fokhagymákat aprítógépben ledaráljuk (ha nincs akkor lereszeljük). Megsózzuk és 20 percig pihentetjük, hogy kissé levet engedjen.
Ez után ment bele a bors,1 evőkanál mustár, 1 evőkanál csicseriborsóliszt, 1 evőkanál sörélesztőpehely és kb 2-3 evőkanál tk. tönkölyliszt (amennyit felvesz). Összegyúrjuk, serpenyőben kevés olajon kisütjük.
Miután kész a buci és a pogácsa is már csak össze kell állítanunk a hambugert.
Igazából innen már ízlés dolga. Az enyémbe került spenótlevél, lilahagyma, erőspaprika, paradicsom, növényi sajt, vegán majonéz, mustár, erős pista (paprikakrém).
És kész is, élvezzük az ízeket.