Céklaburger


Imádom a hamburgert és szerettem volna elkészíteni egészséges változatban. A buci teljeskiőrlésű tönkölylisztből van, a "húspogácsa" pedig cékla, így kifejezetten magas a rosttartalma. Plusz még hozzá jön a sok zöldség amivel teletömöm. Egy kis mustár, erős pista, vegán majonéz és növényi sajttal felturbózva igazi ízorgia a végeredmény. Hosszú időnek tűnik az elkészítés, de valójában alig van vele munka. Az előkészítés 10 perc, a sütés kb. 20 perc, a kelesztés lesz egyszer 50-60 perc, és még egyszer 30-40 perc. Így jön ki a kb. 2 óra a bucinál, míg a céklapogácsa 5perc előkészület, 20perc pihi és 10 perc kisütni.

Összetevők :

Hamburgerbucihoz:

  • 30dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 csomag dr.Oetker rozskovász (vagy még egy csomag instant élesztő)
  • 1 teáskanál nádcukor
  • 1 csapott teáskanál
  • 1,25dl növényi tej (nálam szója)
  • 70g növényi joghurt (nálam ez is szója)
  • tetejére: pici vízzel elkevert ketchup + magvak (chia, len, szezám)

Cékla “húspogácsa”:

  • 2 pici cékla
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 1 evőkanál sörélesztő pehely
  • 2-3 evőkanál tk.tönkölyliszt (vagy bármilyen liszt)
  • só és bors
  • füstölt pirospaprika (opcionális)

 

 

Elkészítés :

Hamburgerbuci:

A növényi tejet langyosítsuk fel, így könnyebben megkel majd a tészta. Azt imádom az instant élesztőben hogy mehet azonnal a liszthez.

Így mindent egy tálba mérünk, alaposan összegyúrjuk, majd félre tesszük kelni 60 percig.

Kelesztés után átgyúrjuk és 4 vagy ha óriás bucikat szeretnénk 2-be osszuk. Gombócokat formálunk és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük. Letakarjuk és további 30 percig percig kelesztjük.

Ha letelt az idő, a tetejüket megkenjük pici vízzel elkevert cukormentes ketchuppel  és megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

 

Cékla “húspogácsa”:

 

A céklát, a vöröshagymát és fokhagymákat aprítógépben ledaráljuk (ha nincs akkor lereszeljük). Megsózzuk és 20 percig pihentetjük, hogy kissé levet engedjen.

Ez után ment bele a bors,1 evőkanál mustár, 1 evőkanál csicseriborsóliszt, 1 evőkanál sörélesztőpehely és kb 2-3 evőkanál tk. tönkölyliszt (amennyit felvesz).  Összegyúrjuk, serpenyőben kevés olajon kisütjük.

 

Összeállítás

 

Miután kész a buci és a pogácsa is már csak össze kell állítanunk a hambugert.

Igazából innen már ízlés dolga. Az enyémbe került spenótlevél, lilahagyma, erőspaprika, paradicsom, növényi sajt, vegán majonéz, mustár, erős pista (paprikakrém).

És kész is, élvezzük az ízeket.

Ha tetszett meg is oszthatod!

Hasonló receptek
Farsangi fánk (vegán)

2021 február 22.

Tofupite

2021 február 15.

Édesburgonyafánk

2021 február 12.

Céklaburger

2021 február 11.

Vegán töltött káposzta

2021 február 10.

Legnépszerübb
Hírdetés